این گونه اصطلاحات، ناظر به شرایط تاریخی بوده و صرفاً جنبه توصیفی دارد و تشیع به عنوان مکتب اهل بیت(ع) حقیقت راستین اسلام است و صرفاً مذهبی فقهی در عرض سایر مذاهب نیست. با این حال فقه متعالی شیعه به عنوان یکی از افتخارات تشیع در زمان امامت امام صادق (ع) در برابر سایر مذاهب فقهی اظهار شد و از این روی تبیین علم شریعت نیز بیشتر به آن حضرت اختصاص داشته است.
رفتار حضرت مهدی بر طبق سیره رسول خدا (صلی الله علیه و آله): در فهمِ روایات، نمی توان به صورت گزینشی عمل نمود بلکه باید مجموع روایات را در نظر گرفت. محتوای بسیاری از روایات قرینه بر صلح آمیز بودن قیام مهدوی است از جمله محتوای روایاتی که حضرت مهدی (عجّلاللهفرجهالشریف)، از نظر اخلاق، سیرت و صورت شبیهترین فرد نسبت به رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) است؛ همان گونه که آن حضرت «رحمة للعالمین» و مظهر رحمت الاهی است، حضرت مهدی (علیهالسّلام) نیز این ویژگی ها و اوصاف را دارد.
چندماه است که هرروز و هرشب در شبکههای مختلف صداوسیما «دعای فرج» (متنی که در مفاتیح الجنان آمده) خوانده میشود؛ دعایی که چند عبارت آن [دربهترین حالت] مشکوک به شرک است و با بنیانهای اعتقادی تشیع اعتدالی همخوانی ندارد. چگونه میتوان عبارات «یامحمد و یاعلی یاعلی و یامحمد اکفیانی فانکما کافیان و انصرانی فانکما ناصران» را با آموزهی توحید قابل جمع دانست؟
هیچ گاه واقعیت های تاریک تاریخ، در پس پرده پنهان نمی ماند بلکه با همه کتمان ها و سانسورها، قتل ها و کشتارها و شرایط دشوار تقیه، با روشنگری اهل بیت علیهم السلام به نسل های آینده منتقل می شود و مسیر انتخاب هدایت و گمراهی، برای همگان باز می ماند.