چکیده مقاله«بررسی اعتبار روایت «ليلة الرغائب» و تحقیق در معنای رغائب»
یکی از اعمال ماه مبارک رجب، صلاه الرغائب است که مطابق روایتی منقول از رسول خدا انجام آن در نخستین شب جمعه ماه رجب، موسوم به ليلة الرغائب، سفارش شده است.
در مقاله حاضر، بعد از بررسی سند حدیث و اثبات ضعف آن، مشروعیت انجام اعمال این شب به قصد رجاء تبیین، و در ادامه درباره معنای «رغائب»، تفسیر آن به شب آرزوها نقد شده است.
فرهنگ های لغت و روایات تاریخی و دینی روشن می کند که «رغائب» به معنای این کلمه عطاها و بذل و بخشش های بزرگ است که در میان سخاوتمندان و صاحبان اموال رایج بوده است.
اما آموزه ها و روایات دینی، معنای «رغائب» را از عطاهای صرفاً مادی به عطاهای بزرگ معنوی ارتقا داده است.
نتیجه آنکه معنای «رغائب» در لیله الرغائب و صلاه الرغائب و نافله صبح، عطاهای بزرگ مادی و معنوی این جهانی و عمدتاً ناظر به رزق و روزی، و توفیقات و برکات معنوی است که خدای تعالی به برکت این نمازهای واردشده به بندگانش عطا خواهد کرد.
مقدمه
سید بن طاووس در کتاب گرانسنگ ،اقبال در اعمال ماه مبارک رجب به ليلة الرغائب بودن نخستین شب جمعه ماه رجب اشاره کرده و اعمالی را برای آن نقل کرده است.
ليلة الرغائب در میان عموم مردم به شب آرزوها شهرت یافته و تقریباً همــه عــوام و بسیاری از خواص شب جمعه نخست ماه رجب را به شب آرزوها می شناسند.
با این حال در توضیح شب آرزوها نیز اغلب به شب بیان و درخواست آرزوهای مقدس و دینی از درگاه خدای کریم اشاره می شود که
در حقیقت درخواست و دعاسـت نــه آرزو، و هر فردی به قدر معرفت ،خود آرزویی مقدس را در قالب حاجت و خواسته ای از خدای رحیم میطلبد.
دلیل این تفاوت میان نام که آرزو است، با توضیح آنکه طلب درخواست و حاجت است نیز روشن است
گرچه آرزو یکی از عطاهای الهی است که دست آفرینش در نهاد انسان به ودیعت نهاده است و بشر برای رسیدن به کمال
بــه این بعد وجودی نیازمند است، در آموزه های دینی چندان مجال و تشویقی برای آرزو کردن و آرزوپروری در نظر گرفته نشده است.
دین عرصه عمل است، نه آرزو.
برای دریافت متن کامل مقاله اینجا کلیک کنید
ثبت دیدگاه