پرسش:
آیا در قرآن کریم به مساله مهدویت اشاره شده است؟
پاسخ:
قرآن، منبع اصلی همه معارف و قوانین اسلامی است و در حقیقت، به منزله قانون اساسی همه قوانین اسلامی است. همان گونه که در قانون اساسی هر کشور، اصول و اهداف و مسؤولیتهای ارگانها و نهادها به صورت کلی و بدون شرح و توضیح کامل ثبت شده و شرح و تبیین آن به عهده قانونهای عادی است، در قرآن نیز برخی از معارف اسلامی به صورت کلی و مجمل بیان شده و تفسیر و توضیح آن برعهده پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) نهاده شده است. در مورد مهدویت نیز چنین است.
ریشه اصلی این تفکر، قرآن است که در چند آیه، نابودی ستم را پیش بینی کرده و پیروزی پارسایان، صالحان و مستضعفان را نوید داده و فرجام کار را از آن پرهیزکاران دانسته و بشارت داده که در پایان جهان، نیکوکاران حاکم خواهند شد. در تفسیر این آیات، روایات فراونی از پیامبر و ائمه (علیهم السلام) نقل شده است که بنابر آنها، حکومت امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) در آخر الزمان همان حکومت مستضعفان و صالحان است که در قرآن، بشارت به آن داده شده است.
خداوند در سیصد و شصت و پنج آیه که در هشتاد سوره آمده است، به صورت کلی درباره مهدویت سخن گفته است. بیش از پانصد روایت از پیامبر و ائمه (علیهم السلام) در تفسیر این آیات نقل شده است. از باب نمونه، به چند آیه و روایت بسنده میکنیم:
۱. ﴿وَنُرِيدُ أَن نَّمُنَّ عَلَى الَّذِينَ اسْتُضْعِفُوا فِي الأَرْضِ وَنَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَنَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِينَ﴾، قصص/۵
سلمان فارسی گوید: رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود: “خداوند هیچ پیامبر و رسولی را نفرستاد، مگر آنکه برای او دوازده نقیب قرار داد. پس نام یازده امام را شمرد و فرمود: سپس فرزندش، محمد بن الحسن المهدی (علیه السلام) است که به امر پروردگار قیام میکند.
۲. ﴿وَلَقَدْ كَتَبْنَا فِي الزَّبُورِ مِن بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّ الأَرْضَ يَرِثُهَا عِبَادِيَ الصَّالِحُونَ﴾ انبیا/۱۰۵
در تفسیر این آیه، محمد بن عبدالله بن حسن از امام باقر (علیه السلام) نقل کرده که آن حضرت فرمود: “مراد از آیه، قائم آل محمد (عجل الله تعالی فرجه الشریف) و یارانش میباشند
۳. ﴿أَمَّن يُجِيبُ الْمُضْطَرَّ إِذَا دَعَاهُ وَيَكْشِفُ السُّوءَ وَيَجْعَلُكُمْ خُلَفَاء الأَرْضِ…﴾ نمل/۶۲
امام باقر (علیه السلام) در تفسیر این آیه، ضمن حدیث مفصلی، سخنرانی امام عصر (علیه السلام) را در موقع ظهور در مکه بیان میفرماید: “اولین کسی که با او بیعت میکند، جبرئیل است و سپس بیش از سیصد نفر با او بیعت خواهند نمود.
ثبت دیدگاه