سه شنبه, ۱۰ تیر , ۱۴۰۴ Tuesday, 1 July , 2025 ساعت ×
ساختار ادبی خطبه حضرت ام کلثوم سلام الله علیها در کوفه
۱۰ دی ۱۴۰۳ - ۱۷:۳۲
شناسه : 12088
18
مقاله پژوهشی؛ در این مقاله با روش کتابخانه­ ای، ضمن اثبات شناخت بالای گوینده­ ی این خطابه به ویژگی ­های تأثیرگذار خطبه، به تجزیه و تحلیل ادبی آن می ­پردازیم.از دستاوردهای کلی این پژوهش، اثبات قدرت سخنوری ایشان در راستای جاودانه‌کردن اهداف قیام امام حسین(ع)، به­ ویژه در ایراد خطبه است.
نویسنده : دکتر سید اسماعیل حسینی اجداد منبع : ادبیات شیعه؛ دوره 2، شماره 3، اردیبهشت 1393
پ
پ

چکیده مقاله «ساختار ادبی خطبه حضرت ام کلثوم سلام الله علیها در کوفه»

خطبه­‌ی حضرت ام کلثوم سلام الله علیها از تأثیرگذارترین خطابه‌­های پس از واقعه­‌ی عاشورا محسوب می‌شود که ایشان با رعایت شرایط مخاطبان خطبه­‌ای کوتاه را در اوج تأثیرگذاری بر مخاطب ایراد کرده‌­اند.

از ویژگی‌های بارز این خطبه، فصاحت و بلاغت است که به ­صورت به ­کارگیری الفاظ و مفاهیم آشنا و رایج برای مخاطبان، بهره‌­گیری از ویژگی­‌های خطبه و لوازم و فنون مختلف اقناع مانند تأکید، تکرار، سوگند، شورانگیزی، ترغیب و ترهیب، گزینش واژه‌های واضح، صریح و فصیح، انتخاب الفاظ مناسب با توجه به موقعیت، تنوع تعابیر در بیان موضوع واحد، تنوّع طلبی برای القاء هر چه بیشتر و بهتر مطالب، بیان آهنگین و سجع­ گونه، تشبیه‌­ها و تمثیل­‌هایی متنوع برای القاء هرچه بهتر معانی و استفاده از فنون ادبی معانی و بیان و بدیع نمود یافته است که به زیبایی­ و تأثیرگذاری این خطبه افزوده است.

در این مقاله با روش کتابخانه­‌ای، ضمن اثبات شناخت بالای گوینده­‌ی این خطابه به ویژگی‌­های تأثیرگذار خطبه، به تجزیه و تحلیل ادبی آن می‌­پردازیم.

از دستاوردهای کلی این پژوهش، اثبات قدرت سخنوری ایشان در راستای جاودانه‌کردن اهداف قیام امام حسین(ع)، به­ ویژه در ایراد خطبه است.

 مقدمه

خطبه تأثیر زیادی در نقش آفرینی کلمات در عقل و جان مخاطب و واقعیت‌های اجتماعات بشری دارد چرا که هدف اصلی خطبه اقناع و مجاب کردن شنوندگان در خلال تأثیرات مثبت و منفی است.

خطبه هنری بی بدیل از جانب سخنوران تواناست
که در موضوعات مختلف زندگی ،سیاسی ،اجتماعی ،فرهنگی، حماسی و … به قصد
تأثیر گذاری بر مخاطب مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اگر خطیب در انتخاب الفاظ شیوه‌های بیانی منطبق با افکار مخاطب دقت کند می‌تواند بسیار تأثیرگذار باشد.

و از آنجایی که اسلام دین دعوت به خداوند از طریق حکمت و موعظه نیکوست و از طرفی خطبه سخنی است برای تحریک مردم به انجام یا ترک عملی از طریق تحریک عواطف و اقناع آنها در واقع در خطابه بیش از آن که اندیشه و فکر افراد مورد خطاب باشد احساسات و عواطف آنها را مورد خطاب قرار می‌دهد.

بنابراین می‌توان گفت که خطبه با این ویژگی‌های منحصر به فردی که

ساختار ادبی خطبه دارد می‌تواند در مسیر هدایت بشر راه گشا و مفید باشد.

برای دریافت متن کامل مقاله اینجا کلیک کنید

 

حضرت ام کلثوم – ازدواجی دروغین همراه با ادعایی دروغین!؟

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.