پس از اتمام برگزاری موفق یک دوره سلسله وبینارهای علمی عبقات الانوار شناسی که به همت نمایندگی بنیاد بینالمللی امامت در استان فارس و با همکاری موسسه آموزش عالی حوزوی امام خمینی (ره) شیراز که با استقبال بینظیر جمع زیادی از علاقمندان به مباحث امامت از سراسر کشور روبرو گردید، جلسه اختتامیه این وبینارها نیز با حضور بالغ بر ۲۰۰ نفر از علاقه مندان عرصه امامت پژوهی با سخنرانی ریاست بنیاد بین المللی امامت، برگزار شد
حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمد تقی سبحانی سخنران این جلسه، در ابتدا ضمن تقدیر و تشکر از میزبانی موسسه امام خمینی (ره) شیراز به بیان شیوههای نشر و ترویج کتاب عبقات الانوار در جهان امروز پرداخت.
رئیس بنیاد بین المللی امامت با تاکید بر اینکه از جمله رسالتهای مهم ما معرفی این کتاب به جهان تشیع است افزود: کتاب عبقات می تواند به عنوان محور گفتگوی علمی در باب امامت امیرالمومنین علیه السلام معرفی شود چرا که معتقدیم امروزه پیروان ادیان آسمانی مثل یهودی و مسیحی و حتی آن دسته از افرادی که از ادیان غیر آسمانی تبعیت میکنند مانند هندوها میتوانند در آیینه کتاب عبقات مدعای شیعه را بازخوانی کرده و این کتاب در حقیقت فرصتی را برای سایر ادیان و مکاتب جهت آشنایی با مدعای شیعه در بحث امامت فراهم می کند.
رئیس انجمن کلام اسلامی حوزه در ادامه به یکی از ویژگیهای مهم عبقات اشاره کرد و افزود به رغم تلاش های علامه میرحامد حسین لکهنوی در استناد مطالب کتاب خویش به فهرستی عظیم از منابع و متون اهل سنت، واضح است که دسترسی او به همه میراث عامه فراهم نبوده است.
از این رو کار مهم دیگری که باید در این خصوص انجام گیرد تکمیل این کتاب با استفاده از منابع جدیدی است که امروزه در دسترس ما قرار گرفته است هرچند این کار پس از علامه میرحامد حسین تا حدودی هم در زبان فارسی و هم در زبان عربی صورت گرفته است اما با این وجود هنوز در عصر حاضر یک تحریر امروزین قابل عرضه از عبقات را در دسترس نداریم.
رئیس قطب تعمیق باورهای دینی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با تاکید بر اینکه یکی دیگر از بایستهها در خصوص عبقات، تلخیص علمی مناسب با زبان روش شناسی جدید است، افزود: بنای اولیه این اقدام در گروه مطالعات امامت پژوهی بنیاد بینالمللی امامت گذاشته شده و اگر این کار با روشهای جدید علمی انجام گیرد میتواند بنای گفتگوی میان ادیان و مکاتب مختلف را با شیعه را باز نماید. از این رو تجربه این روشهای جدید نیز یکی دیگر از کارهای ضروری در این خصوص است و اگر این تحریرهای جدید با روش های علمی نو در زبانهای مختلف ارائه شود میتوان متون معیاری را در باب امامت و ولایت در اختیار دیگران قرار داد.
در ادامه این وبینار حجت الاسلام و المسلمین سبحانی گفت: گام دیگری که باید برداشت توسعه این روش شناسی به سایر موضوعات امامتی است چرا که عبقات متمرکز است بر برخی احادیث و بازخوانی گزارشهای تاریخی و چه خوب است که این روش شناسی به سایر مطالعات مثل مطالعات قرآنی نیز کشیده شود. به علاوه در حوزه حدیث پژوهی نیز هنوز احادیث بسیاری وجود دارد که در عبقات نیامده و میتوان با این روش به آنها پرداخت.
رئیس بنیاد بینالمللی امامت در بخش دیگری از سخنان خود به یکی دیگر از مباحث مورد تاکید در حوزه عبقات پژوهی اشاره کرده و کاربست شیوههای جدید امروزی در حوزه علوم مختلف در موضوعات مربوط به تصحیح سند، اعتبارسنجی و اعتبارسازی متون تاریخی و حدیثی و یا روشهایی که در حوزه دلالت شناسی متون، امروزه در عرصه زبان شناسی جدید مورد بررسی قرار میگیرد را لازم دانست.
ایشان در این باره به حوزه علوم انسانی و نیز مطالعات اسلامی جدید مثال زده و گفت: سخنان بسیار عالمانهای در این دو حوزه زده شده که طبعاً در عصر صاحب عبقات به این شکل و سیاق نبوده در حالی که امروزه این دانشها در اختیار ما قرار گرفته و به خوبی میتوان در توسعه دانش امامت در عبقات پژوهی از آنها بهره برد.
استاد سبحانی در پایان این وبینار، ضرورت انتقال تجربه علمی علامه در عبقات به حوزههای دیگر دانشی را از دیگر بایستههای عبقات پژوهی دانسته و افزود: به عنوان مثال رجال شناسان میتوانند از تکنیکهای رجالی مورد استفاده علامه در عبقات در مواضع مشابه استفاده کرده و آنها را به کار گیرند، همین گونه است نگاههای تفسیری و تاریخی علامه که لازم است مورد توجه مفسران و تاریخ پژوهان معاصر قرار گیرد.
لازم به ذکر است همزمان با آغاز دهه با برکت امامت و ولایت سلسله وبینارهای عبقات الانوارشناسی با موضوعات مختلف و با بهرهگیری از ۸ تن از اساتید بنیاد بینالمللی امامت برگزار گردید.
برای دریافت صوت جلسه اختتامیه اینجا کلیک کنید:
ثبت دیدگاه