چکیده مقاله«فقره پایانی در زیارت عاشورا، الحاقی یا اصیل»
برخی ادعا کرده اند لعن های پایانی زیارت عاشورای مشهور، در اصل در این زیارت موجود نبوده و از دوران صفویه به بعد به مصباح المتهجد، تألیف شیخ طوسی (م۴۶۰ق) افزوده و درنتیجه زیارت عاشورا تحریف شده است! مهم ترین دلایل مدعیان، برای اثبات تحریف در زیارت عاشورای مشهور دو مورد است: نخست، عبارت کهن ترین نسخه خطی مصباح المتهجد (نسخه نقاش رازی)؛ دوم، عبارت کامل الزیارات.
در این مقاله با دلایل و شواهد گوناگون نشان خواهیم داد تنها عاملی که باعث شده فقره پایانی زیارت عاشورا در برخی منابع این زیارت ازجمله مصباح المتهجد (نسخه نقاش رازی) و کامل الزیارات مطابق مشهور نقل نشود، این است که کاتبان و عالمان شیعه، به ویژه پیش از حکومت صفویان در نقل آن عبارات، تقیه کرده اند.
در این مقاله برای حل اشکال در نسخه هایی که فقره پایانی در آن ها مطابق مشهور نیامده است، بیان کرده ایم که در آن نسخه ها از سوی کاتبان یا عالمان تقیه رخ داده است؛ همچنین برای اثبات اصالت فقره پایانی در زیارت عاشورا، تصاویر صفحات زیارت عاشورا در نسخه بسیار مهم و معتبر مختصر المصباح به خط ابن سَکون حلّی (م ۶۰۰ ق) _ که لعن های پایانی نیز در آن آمده است _ را ارائه کرده ایم.
در این نوشتار نشان خواهیم داد فقره پایانی زیارت عاشورا _ که برای اظهار برائت از دشمنان اهل بیت علیهم السلام صادر شده _ از اصالت برخوردار است.
مقدمه
یکی از ادعاهایی که در دهه ها و به خصوص سالهای اخیر به شکل گسترده منتشر شده و حتی برخی عالمان را دچار اشکال کرده این است که لمنهای پایانی در زیارت عاشورا موجود نبوده و از قرن دهم دوران صفویه به بعد به نسخه های مصباح المتهجد (مصباح (كبير) و مختصر المصباح (مصباح صغيرا، تألیف شیخ طوسی (م۲۶۰ق) افزوده شده و در نتیجه زیارت عاشورا تحریف شده است!.
در نگاه نخست ممکن است تصور شود بودن یا نبودن یک فقره در زیارت عاشورا مطلب مهمی نیست که لازم باشد به آن پرداخته شود؛ اما پرداختن به این موضوع لازم است؛ زیرا با توجه به شهرت و اهمیت زیارت عاشورا در نزد عموم ،شیعیان در صورتی که اصالت این فقره اثبات شود، باور آنان نسبت به اصل بنیادین تبری را استحکام میبخشد همچنین لازم است برای دفاع از اعتبار میراث مکتوب شیعه نشان دهیم یکی از عوامل مهم اختلاف در نسخه های خطی و روایات وقوع تقیه است و درست نیست این موارد به عنوان نمونه هایی از تحریف و تزویر معرفی شود.
برای دریافت متن کامل مقاله اینجا کلیک کنید
ثبت دیدگاه