چکیده مقاله کاوشی در نقدهای علامه امینی بر ابن تیمیه
از زمانی که ابن تیمیه حرانی (متوفی ۷۲۸ قمری) کتاب منهاج السنة را در پاسخ به مطالب کتاب منهاج الکرامة علامه حلی (متوفی ۷۲۶) دانشور شیعی نگاشت، گروهی از دانشمندان شیعی به سخنان ابن تیمیه پاسخ های علمی دادند. علامه امینی (۱۳۲۰ ۱۳۹۰ قمری) نیز در مواضع متعدد از کتاب الغدیر به مطالب ابن تیمیه پاسخ گفته است.
نگارنده در این گفتار، روش شناسی امینی در پاسخ گویی به ابن تیمیه را بررسی میکند و در چند عنوان میآورد:
بررسی صوری و نقد محتوایی.
نقد محتوایی خود به چند مبحث تقسیم میشود:
تفسیر (علوم قرآنی)، علوم حدیثی، تاریخ و سیره، کلام و فقه، نکات متفرقه. نگارنده، دوازده روش از کلمات امینی یافته و برای هر کدام نمونه هایی از کتاب الغدیر ارائه میکند.
مقدمه
الغدیر در واقع دایرة المعارفی در عرصه های گوناگون علم و ادب، فقه، تفسیر،
تاریخ، عقیده شناسی، شخصیت شناسی کتاب ،شناسی، حدیث شناسی و نقد تحلیل کتابهای تاریخی و معاصر است.
در این کتاب نزدیک به یک صد و پنجاه کتاب معروف و مهم جهان اسلام از تاریخ طبری تا منهاج السنة ابن تيميه و فجر الاسلام احمد امین نقد و تحلیل و بررسی علمی شده است. (لطفی، ص ۴۹)
كتاب منهاج السنه النبويه فى نقض كلام الشيعه ،القدريه مشهور به منهاج السنه، یکی از معروف ترین کتابهایی است که احمد بن عبد الحليم بن عبدالسلام بن تيميه الحراني (م ۷۲۸ ق) در رد و نقد شیعه امامیه نوشته و در واقع ردّیه ای برکتاب منهاج الكرامه في معرفه الامامه علامه حلی (م) (۷۲۶ه است چنانکه مترجم ۲ كتاب مختصر منهاج السنه، آن را «شاهکار ابن تیمیه» و «کتابی بی نظیر و سپری بس بزرگ در مقابل جهان رفض و تشیّع» خوانده و مدعی شده است که با اطمینان کامل فریاد می زنیم که برای هیچ قومی امکان پذیر نیست که تا روز قیامت جواب و ردّ قانع کننده ای بر این کتاب بنویسد
برای دریافت متن کامل مقاله اینجا کلیک کنید
در بنیاد امامت بیشتر بخوانید:
گونهشناسی مواضع آثار مکتوب اسلامی راجع به مواضع ابنتیمیه درباره اهل بیت پیامبر اعظم
ثبت دیدگاه