چکیده مقاله«گونهشناسی منابع بقیع پژوهی»
حرم بقیع، به واسطه دفن امامان شیعه ، بزرگان صحابه، چهره های برجسته ای از علمای مذاهب اسلامی و مشاهیر جهان اسلام همواره مورد احترام همه مسلمانان بوده و هست. هر چند در دوره های گوناگون، کتاب هایی درباره بقیع به رشته تحریر درآمده؛ اما هنوز زوایای بسیاری از بقیع مبهم و مغفول مانده، که نیازمند پژوهش است.
یکی از مهم ترین دغدغه های پژوهشگران، شناسایی منابع مرتبط با موضوع پژوهش است.
این مقاله بر آن است تا با گونه شناسی منابع بقیع پژوهی راهنمای محققان مزارپژوه باشد.
این نوشتار نشان خواهد داد برای پژوهش علمی درباره بقیع غیر از پژوهشهای معاصر، به گونه های مختلفی از منابع نیازمند هستیم که عبارتند از: منابع تاریخ مدینه، منابع شخصیت شناسی، سفرنامه ها ،منابع تاریخی تاریخ اسلام و تاریخ محلی، منابع جغرافیایی منابع فقهی کلامی و حدیثی و اسناد دوره عثمانی و قاجاری.
مقدمه
بقیع یا بقیع الغرقد، قدیمیترین مزاری است که از سالهای آغازین هجرت، محل دفن مسلمانان بوده است. اهمیت این مزار که مدفن چهار امام شیعیان صحابه و شخصیتهای برجسته مسلمانان است بر کسی پوشیده نیست. بنابراین پژوهش درباره بقیع از اهمیت به سزایی برخوردار است.
از این رو در جهان اسلام مقالات و کتاب های متعددی توسط شیعیان و اهل سنت، پیرامون بقیع نگاشته شده است.
واکاوی زوایای مختلف بقیع نیازمند تتبع فراوان در منابعی است که به حسب ظاهر با بقیع ارتباطی ندارند. از این رو به نظر می رسد کمبود منابع مرتبط و عدم آشنایی با سایر منابع قابل استفاده در این حوزه، از موانع ارتقای کمی و کیفی پژوهش پیرامون بقیع است.
این مقاله در تلاش است گونههای مختلفی از منابع قابل اتکا برای پژوهش در خصوص اماکنی مانند بقیع را در هفت محور تاریخ مدینه، منابع شخصیت شناسی، سفرنامه ها، منابع تاریخی و جغرافیایی منابع فقهی، کلامی و حدیثی، اسناد دوره عثمانی و قاجاری و منابع معاصر معرفی و بررسی نماید.
برای دریافت متن کامل مقاله اینجا کلیک کنید
فضیلت بقیع و سیره پیامبر و اهل بیت (علیهم السلام) و صحابه و تابعین در زیارت آن
ثبت دیدگاه