سه شنبه, ۱۷ تیر , ۱۴۰۴ Tuesday, 8 July , 2025 ساعت ×
اعتبارسنجی روایت مواجهه امام سجاد علیه‌السلام با یزید
۱۷ تیر ۱۴۰۴ - ۱۳:۱۳
شناسه : 13947
0
مقاله؛ براساس روایات و شواهد تاریخی امام سجاد علیه السلام در روزگار خود توانست بعد از واقعه عاشورا به بهترین شکل، نظام تشیع را رهبری کند. این مقاله که بر روش توصیفی تحلیلی استوار است، به بررسی روایت مواجهه امام سجاد علیه السلام با یزید پرداخته و سند و محتوای حدیث را بررسی کرده است.
نویسنده : *سید رضا مؤدب **ولی الله مهدوی فر منبع : حدیث پژوهی سال 16 بهار و تابستان 1403 شماره 31
پ
پ

چکیده مقاله«اعتبارسنجی روایت مواجهه امام سجاد علیه‌السلام با یزید»

براساس روایات و شواهد تاریخی امام سجاد علیه السلام در روزگار خود توانست بعد از واقعه عاشورا به بهترین شکل، نظام تشیع را رهبری کند. این مقاله که بر روش توصیفی تحلیلی استوار است، به بررسی روایت مواجهه امام سجاد علیه السلام با یزید پرداخته و سند و محتوای حدیث را بررسی کرده است.

نویسندگان به این نتیجه دست یافته اند که روایت مواجهه امام با یزید یا فرمانده منسوب به یزید، همان طور که مضمون آن در منابع تاریخی نقل شده است، به صورت نقل به معنا نقل گردیده است و نه تنها محتوای روایت مردود نیست، بلکه با واکاوی سند روایت و تتبع در قراین نقلی و بررسی دلالت متن روایت و توجه به مبنای متقدمان در گزینش و قبول حدیث و شرایط شیعیان در عصر صدور روایت دریافت می گردد که امکان وقوع رویداد بدیهی بوده و از هرگونه استبعاد می تواند به دور باشد.

۱. مقدمه

سنت منعکس کننده قول، فعل، تقریر و کتابت معصوم است؛ لذا سنت پس از قرآن دومین منبع مهم فهم دین به شمار می رود که برای راهنمایی بشر تا ظهور رستاخیز گسترده شده است. از این رو برای شناخت معارف اسلام گریزی از مراجعه به قرآن و سنت وجود ندارد. از طرفی، با نگاهی گذرا به حوادث چهارده سده اخیر باید اذعان کرد که روایات تا چه اندازه در شکل گیری علوم اسلامی نقش داشته اند. لذا این مهم با همت و دقت یاران امامان مورد توجه قرار گرفت و بسیاری از روایات معصومان در قالب سلسله ای از استاد شکل گرفته و به دست ما رسیده است.

اما از سوی دیگر این میراث گرانبها با دخالت اندیشه های بیمار با آلالیش ها و احادیث موضوعه آمیخته گردید و موجب شد روایات ضعیف یا اخبار ساختگی، به شمار روایات راه پیدا کند که تبیین انواع آن موارد و عوامل رهیافت آسیب به میراث روایی از حوصله مقاله خارج است. هر چند میزان رهیافت آسیب به میراث روایی شیعه به موجب دوراندیشی ائمه و رهبری آنان به مراتب کمتر از میراث روایی اهل سنت است باید توجه داشت که این آسیبها هر چند اندک به میراث روایی شیعه به علل گوناگون راه یافته است و نیاز به پالایش و نقد دارد بر این اساس اعتبار سنجی و نقد روایات از مسائل ضروری است که خوشبختانه از سوی اندیشوران فریقین اهتمام ویژه و گام های مثبتی در راستای آن برداشته شده است یکی از آن روایات که مسئله مقاله حاضر است…

 

برای دریافت متن کامل مقاله اینجا کلیک کنید

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.