سه شنبه, ۲۲ آبان , ۱۴۰۳ Tuesday, 12 November , 2024 ساعت ×

تازه ها

دوره تربیت مبلغ فاطمی برگزار شد نشست دانش افزایی معارف فاطمی برگزار شد هشتمین نشست احیاگران فرهنگ امامت با موضوع «نکوداشت آیت‌الله شهید سید محمدتقی موسوی اصفهانی رحمه‌الله صاحب کتاب مکیال‌المکارم» برگزار شد هفدهمین نشست ماه امامت با موضوع «تاریخ امامت؛ چیستی و مسئله شناسی» برگزار ‌گردید. شانزدهمین نشست ماه امامت با موضوع «بازخوانی تحولات امامت پژوهی در یکصد سال حوزه علمیه قم» برگزار شد دوره تربیت مبلغ فاطمی برگزار می‌گردد مجموعه دوره آموزشی تربیت مبلغ فاطمی برگزار می‌گردد دیدار معاون فرهنگی بنیاد بین‌المللی امامت با رئیس اتحادیه طلاب آفریقای جامعة المصطفی العالمیه برگزاری آیین افتتاحیه دوره سطح سه امامت مرکز تخصصی امام شناسی در کرمانشاه دیدار مدیر بنیاد بین المللی امامت با نماینده ولی‌فقیه در لرستان و امام جمعه‌ خرم آباد دیدار معاونین فرهنگی و پژوهش و برخی مدیران بنیاد بین‌المللی امامت با رئیس مجتمع آموزش عالی تاریخ سیره و تمدن اسلامی جامعة المصطفی العالمیه آیین افتتاحیه سال تحصیلی جدید سطح سه در شهرستان گنبد با حضور مسئولین مرکز تخصصی امام شناسی برگزار گردید آیین افتتاحیه آغاز سال تحصیلی جدید مرکز تخصصی امام شناسی برگزار گردید نشست علمی گفتمان امامت و تقریب راهبردها و راهکارها برگزار گردید میرحامد حسین از محدوده جغرافیایی و زمانه خود فراتر عمل کرد رئیس بنیاد بین المللی امامت با متولی شرعی عتبه مقدسه عباسیه دیدار کردند فراخوان دوره تربیت و جذب پژوهشگر منتشر شد پیش نشست همایش بین‌المللی بزرگداشت علامه میرحامد حسین موسوی لکهنوی اردوی دوره تکمیلی امامت و مهدویت در مشهد معرفی دو فصلنامه علمی(الإمامة على ضوء الكتاب والسنة و العقل) اردوی علمی – فرهنگی طلاب و روحانیون منتخب دوره تربیت مربی امامت استان کرمانشاه   دیدار حجت الاسلام والمسلمین سید کمال حسینی ، نماینده جدید جامعة المصطفی در هندوستان با مدیران بنیاد بین المللی امامت دیدار معاون فرهنگی بنیاد بین المللی امامت با نماینده جامعة المصطفی العالمیة در ترکیه آغاز پذیرش رسمی دوره تخصصی سطح سه امامت در استان کرمانشاه دیدار نماینده مرکز پژوهش‌های عتبه علویه، شيخ سمير الخفاجي با مدیران بنیاد بین المللی امامت انتشار بیش از یکصد جلد از آثار مدرسه کلامی – فقهی لکهنو  و تدوین۱۲۰ پایان نامه با موضوع امامت آغاز شد سلسله نشست‌های علمی «امامت و ولایت اهل‌بیت» از منظر مذاهب اسلامی(روز اول) برگزار شد نشست علمی«ضرورت تبیین اندیشه‌های سلفی‌گری ایرانی» برگزار شد حقایق امامت را به مردم بگویید که حق جویان هیچ گاه از حق رویگردان نخواهند بود پیش همایش کنگره بین المللی علامه میرحامد حسین در لبنان برگزار می شود کل نظام جمهوری اسلامی ایران اعم از حوزه ها، دانشگاه ها و آموزش و پرورش، به تلاش علمی و آموزشی و پژوهشی و فرهنگی بنیاد بین المللی امامت نیاز جدی و مبرم دارند. همکاری دبیرخانه کنگره بین المللی بزرگداشت علامه میرحامد حسین با عتبه مقدسه عباسیه در انتشار نخستین ترجمه عربی کامل عبقات الانوار دیدار نماینده آیت الله العظمی سیستانی با مدیران و اساتید بنیاد بین المللی امامت عصمت حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) از دیدگاه آیات و روایات همایش بین‌المللی حضرت زینب علیهاالسلام برگزار شد ولایت مداری حضرت زینب علیهاالسلام شخصیت و نقش حضرت زینب سلام الله علیها در قیام امام حسین علیه السلام در منابع اهل سنت واکاوی معیارهای شناخت احادیث جعلی از منظر علامه امینی در الغدیر

فایده امام غایبی که در جامعه حضور ندارد تا مردم را هدایت کند، چیست؟
۱۴ مهر ۱۴۰۱ - ۱۰:۴۵
شناسه : 2865
16
پاسخ به پرسش قبل از پرداختن به پاسخ ذکر این نکته ضروریست که وقتی چیزی با ادله و شواهد مستدل و اثبات شد ندانستن فواید آن ضرر و ضربه ای به اصل اعتقاد نخواهد بود. مثلا چه بدانیم حکمت و فایده تعداد رکعات نماز صبح چیست و چه ندانیم برای یک مسلمان معتقد فرقی نمی کند. شیعیان نیز بر اساس ادله به این نتیجه رسیده اند که امام زمان (عج) زنده و حاضر هستند و اینکه فایده غیبت امام را بدانند یا نداند در اصل اعتقادشان تاثیری ندارد.
نویسنده : حجت الاسلام و المسلمین استاد حسن ضیاء توحیدی
پ
پ

پرسش:

فایده امام غایبی که در جامعه حضور ندارد تا مردم را هدایت کند، چیست؟

 

پاسخ :

قبل از پرداختن به پاسخ ذکر این نکته ضروریست که وقتی چیزی با ادله و شواهد مستدل و اثبات شد ندانستن فواید آن ضرر و ضربه ای به اصل اعتقاد نخواهد بود. مثلا چه بدانیم حکمت و فایده تعداد رکعات نماز صبح چیست و چه ندانیم برای یک مسلمان معتقد فرقی نمی کند. شیعیان نیز بر اساس ادله به این نتیجه رسیده اند که امام زمان (عج) زنده و حاضر هستند و اینکه فایده غیبت امام را بدانند یا نداند در اصل اعتقادشان تاثیری ندارد.

اما در خصوص فواید امام غایب چند پاسخ وجود دارد :

۱-  مشترک بودن سؤال میان همه مسلمانان

عموم مسلمانان و حتی وهابیان باید به همین سؤال پاسخ دهند. زیرا همان اعتقادی که شیعه نسبت به زنده و غایب بودن امام دوازدهم دارد را عموم مسلمانان نسبت به تعدادی از فرستادگان و اولیاء الهی دارند. توضیح اینکه حضرت عیسی (علیه السلام) از کسانی است که مسلمانان اعم از شیعه و سنی اعتقاد به زنده بودن ایشان دارند. همچنین گفته شده است که سه پیامبر دیگر همچنان زنده هستند. سعد الدین تفتازانی  از علمای بزرگ اهل سنت که آثار وی هنور کتب در مدارس علمیه اهل سنت تدریس می شود در این باره می نویسد:

«على ما ذهب إليه العظماء من العلماء من أن أربعة من أنبياء في زمرة الأحياء الخضر والياس في الأرض وعيسى وإدريس في السماء»[۱]

بزرگان از علما به این عقیده هستند.چهار نفر از انبیاء جزء زنده‌ها هستند. خضر و الیاس در زمین زنده هستند، حضرت عیسی و ادریس هم در آسمان.

لذا از وهابیان که به منظور تشکیک در زنده بودن امام دوازدهم شیعه سؤال از فایده وجود و حضور امام را مطرح می کنند باید پرسید زنده بودن این۴ پیامبر که هیچ فعالیت تبلیغی و هدایت گری ندارند چه فایده ای دارد؟ و آیا جهل نسبت به این فایده دلیلی بر انکار وجود ایشان می شود؟

۲- تنوع فواید

فایده وجود فرد فقط به این نیست که مردم او را ببینند بلکه به گواهی آیات قران ممکن است وجود یک فرد برکاتی داشته باشد که مردم بدون اینکه متوجه شوند از برکات وجودی او بهره مند شوند. مثلا در قرآن می خوانیم:

«وَمَا كَانَ اللَّهُ لِيُعَذِّبَهُمْ وَأَنْتَ فِيهِمْ»[۲]

خداوند چنین نیست که مردم را عذاب کند در حالی که تو در میان اینها هستی.

تا زمانی که پیامبر در میان مردم است خدا بر اینها عذاب نازل نمی‌کند، این برکت معنوی وجود پیامبر است. صرف اینکه پیامبر در میان مردم هست به برکت او عذاب نازل نمی‌شود.

همچنین در کتب حدیثی اهل سنت روایاتی وجود دارد که نشان می دهد خدا به برکات وجود افراد عادی به کل جامعه رحمت و نصرت می کند. در صحیح بخاری آمده است:

«رَأَى سَعْدٌ رضي الله عنه أَنَّ له فَضْلًا على من دُونَهُ فقال النبي هل تُنْصَرُونَ وَتُرْزَقُونَ إلا بِضُعَفَائِكُمْ»[۳]

سعد پیش خودش فکر می‌کرد که از دیگران بالاتر است، حضرت فرمودند:آیا شماها کمک می‌شوید مگر به ضعفایتان؟

یعنی عموم شما مسلمانان مشمول نصرت و یاری خدا می‌شوید به برکت افراد ضعیفی که در جامعه شما هستند. بخاری در ادامه حدیث دیگری نقل می کند که پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) می‌فرماید:

«يَأْتِي زَمَانٌ يَغْزُو فِئَامٌ من الناس فَيُقَالُ فِيكُمْ من صَحِبَ النبی فَيُقَالُ نعم فَيُفْتَحُ عليه»[۴]

یک زمانی می‌آید که عده‌ای از مسلمانان در راه خدا می‌جنگند و به میدان جنگ می‌روند. بعد گفته می‌شود آیا در میان شما کسی هست که از اصحاب پیامبر باشد، با پیامبر مصاحبت کرده باشد؟ می گویند بله (و) پیروز می‌شوند.

یعنی به برکت اینکه یک نفر از اصحاب پیامبر وجود دارد، آن گروه پیروز می‌شوند. بعد می‌گوید که باز زمان دیگری پیش می‌آید، عده‌ای به جنگ می‌روند، گفته می‌شود آیا در میان شما کسی هست که با یکی از اصحاب پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) مصاحبت کرده باشد ؟ جواب داده می‌شود بلی، بعد باز به برکت او فتح نصیب می‌شود.

وقتی به برکت حضور یک صحابی معمولی،  یک نفر از تابعین یا  از تبع تابعین، پیروزی نصیب مسلمانان می‌شود دیگر درباره فواید وجود کسی که چنان جایگاهی در درگاه الهی دارد که حضرت عیسی که پیامبر اولوالعزم است پشت سر او نماز می خواند جای هیچ سؤال و ابهامی نیست. کسی که قرار است زمان را پر از عدل و داد کند.

۳- حضور پر برکت افرادی در میان امت تا قیامت

ابن کثیر شاگرد مکتب فکری ابن تیمیه، در تفسیر خود حدیثی نقل می‌کند که:

«قال لا يزال فيكم سبعة بهم تنصرون وبهم تمطرون وبهم ترزقون حتى يأتي أمر الله»[۵]

هفت نفر هستند که همیشه در میان شما هستند و به برکت این هفت نفر شما مسلمانان یاری می‌شود. به خاطر آنها باران بر شما می‌بارد.به برکت آنها روزی داده می‌شوید. تا دستور خدا بیاید (که احتمالا مقصود قیامت باشد).

می‌گوید به برکت این ۷ نفر تا قیامت روزی داده می‌شوید، کمک می‌شوید، باران باریده می‌شود، خب یک حدیث اهل سنت می‌گوید ۷ نفر، یکی می‌گوید ۴۰تا، یکی می‌گوید ۳۰ تا. بعضی از این روایات را آقای طبرانی آورده است، و هیثمی در مجمع الزوائد آنها را از طبرانی نقل کرده و بعد هم می‌گوید: «هذا اسناده حسن: سندش هم خوب است.»

پس از نظر شیعه و سنی در اینکه افرادی تا روز قیامت در میان امت هستند که روزی مردم هم به برکت وجو انهاست اختلافی نیست.  از نظر امامیه آن افرادی که مایه خیر و برکت و از همه بیشتر هستند بعد از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) ۱۲ امام (علیهم‌السلام) هستند که در هر زمانی  امامی هست که او در راس این صالحین است، حالا اگر کسی بگوید ۷ تا، یا ۳۰ تا، یا ۴۰، طبعا اولین نفرش آن فردی است که جانشین پیامبر است، از اهل بیت پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) است، خب این روایات هم می‌تواند موید باشد که وجود امام زمان دارای برکات و فوایدی بسیار با اهمیت است.

۴- تاثیر روانی وجود امام زنده و حاضر بر مردم

نکته پایانی اینکه تاثیر روحی و امید بخش امام زنده و غائب بر مردم ستمدیده ای که تشنه عدالت و چشم به راه منجی عدالت گستر هستند بسیار بیشتر ازامامی عدالت گستری است که نمی‌دانیم اصلا به دنیا آمده است یا نه و اگر به دنیا نیامده تا به دنیا بیاید و بزرگ شود و کار را شروع کند سالها طول می‌کشد. اینکه الان این فرد موجود است، زنده است، فقط هر موقع خداوند امر کند قیام می‌کند،  در ایجاد امید در مردم که دعا کنند خدایا هر چه زودتر دستور بدهندتاثیر بیشتری دارد. این هم یکی از تاثیرات امام غائب بر جامعه است.

 

منابع:

[۱] . تفتازانی، مسعود بن عمر، شرح المقاصد فی علم الکلام، ناشر: دارالمعارف النعمانیه، پاکستان، ۱۴۰۱ه.ق. ج۲، ص۳۱۱

[۲] . سوره انفال آیه ۳۳

[۳] .بخاری، محمدبن اسماعیل، صحیح بخاری،تحقیق: مصطفی دیب البغا، ناشر: دار ابن کثیر، بیروت، چاپ سوم،۱۴۰۷ه.ق. ج۳، ص۱۷۵٫

[۴] .همان، ج۳، ص۱۷۵

[۵] . ابن کثیر، اسماعیل بن عمر، تفسیر ابن کثیر، ناشر: دار الفکر، بیروت، ۱۴۰۱ه.ق. ج۱، ص ۳۰۴٫

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.