چکیده مقاله«تأملی بر دیدگاههای علامه امینی در موضوع زیارت»
نگارش کتاب هایی در موضوع زیارت به ویژه با عنوان الزیاره و المزار از سوی محققان مسلمان، اغلب دو هدف اصلی در پی داشته است: آشناساختن مسلمانان با آداب زیارت و فواید آن و تلاش برای ایجاد اتحاد میان امت اسلامی و تقریب میان مذاهب و مهم تر از آن، جلوگیری از تفرقه میان ملل و مذاهب اسلامی.
کتب زیارت به طور کلی دو سبک دارند: کتاب هایی که صرفاً به نقل زیارت نامه و بیان فضائل آن پرداخته اند و دیگر، آثاری که مباحث علمی و نظری در موضوع زیارت را کاویده اند.
کتاب الزیاره نوشته علامه امینی(ره)، یکی از نوشته های برجسته ای است که مباحث نظری را در زمینه زیارت به نحوی دقیق و علمی بررسی کرده است. از ویژگی های منحصر به فرد این کتاب، می توان به تحلیل و نقد دیدگاه های گوناگون در اثبات صحّت زیارت و نیز پاسخ به برخی شبهات و اتّهامات برخی از اهل سنت در این زمینه اشاره نمود. مقاله پیش رو با هدف بیان اهمیت زیارت در اسلام، معرفی شاخص ترین آثار در این زمینه و به طور خاص بررسی دیدگاه های علمی علامه امینی به نگارش درآمده و در نتیجه پاسخ گوی شبهات و عقاید وهابیت در موضوع زیارت و اثبات صحت و جواز زیارت قبور بزرگان شده است.
۱. مقدمه
امروزه مسأله زیارت اماکن مقدس از موضوعات مهم و مسائل روز جوامع مختلف دینی به شمار می رود. آنچه اهمیت این موضوع را نشان میدهد تدوین رساله ها و کتابهایی است که از دیرباز توسط دانشمندان مسلمان در این زمینه به نگارش درآمده است. از مهم ترین اسباب فزونی تألیفات در موضوع زیارت میتوان به حمایت حکومتها و دولتهای شیعی و افزایش
شمار زائران حرم امامان در سده چهارم و پنجم هجری اشاره کرد. پر واضح است که منشأ تألیف کتابهایی در باب زیارت سخنان پیامبرانه و اهل بیت است آن بزرگواران در فرصتهای گوناگون جایگاه و ارزش ،زیارت، آداب و فواید آن را برای مسلمانان یادآور شده اند و زیارت نامه های گوناگونی را به پیروان خویش آموخته اند تا با همان اندیشه های قرآنی عبارات ایشان را زیارت کنند.
در این میان فزونی روایات مرتبط با زیارت ائمه سبب شد که از قرن هفتم هجری به بعد برخی از عالمان و حدیث پژوهان برجسته نظیر شهید اول ابن فهد حلی و کفعمی آثار مهم و مستقلی در زمینه دعا و زیارات پدید آورند که جزئی از میراث اسلامی و منابع ارزشمند حدیث شیعه به شمار می رود. برخی از این آثار مشهور و مهم عبارت اند از: المزار اثر محمد بن مشهدی (متوفی ۶۱۰ ق) مصباح الزائر اثر سید بن طاووس (متوفی ۶۶۴ ق): المزار تألیف شهید اول محمد بن مکی…
برای دریافت متن کامل مقاله اینجا کلیک کنید
ثبت دیدگاه