چکیده مقاله«پژوهشی در جایگاه کلامی بزنطی و منزلت وی نزد امام رضا علیهالسلام و امام جواد علیهالسلام»
بررسی حیات فرهنگی و اجتماعی اصحاب امامان شیعه، نظر تاریخ پژوهان دهه های اخیر را به خود جلب کرده است.
اغلب پژوهش های جدید، احمد بن محمد بن عمرو بن ابی نصر بزنطی را به عنوان یکی از اصحاب امام رضاعلیهالسلام مورد توجه قرار داده اند اما به همراهی او با امام جوادعلیهالسلام و نیز جایگاه کلامی او به صورت بایسته نپرداخته اند.
این نوشتار پس از مروری بر زندگی نامه بزنطی، آرای کلامی او را موضوع بررسی خود قرار داده است و پس از ارائه تحلیلی درباره جایگاه او در بین جریانهای کلامی آن روزگار، روایات کلامی او را با تکیه بر محتوا و قالب بیان آن، گزارش کرده است؛
در ادامه، میزان و چگونگی ارتباط او با این دو امام را با استناد به شواهد تاریخی، مقایسه کرده و با اثبات این مدعا که پاره ای از روایات بزنظی از امام رضاعلیهالسلام، در حقیقت منقول از امام جوادعلیهالسلام است، به این نتیجه رسیده است که وی، با وجود فاصله جغرافیایی که با اصحاب امام رضاعلیهالسلام داشت، توانست در عهد امام جوادعلیهالسلام هم جایگاه ویژه خود را در بین آنان حفظ کند.
مقدمه
ابوجعفر یا ابو علی احمد بن محمد بن عمرو بن ابی نصر بزنطی متوفی به سال ۲۲۱ هجری قمری است منابع رجالی وی را از اصحاب امام کاظم علیهالسلام امام رضا علیهالسلام و امام جوادعلیهالسلام به شمار آورده اند.
در این بین ارتباط بزنطی با امام رضاعلیهالسلام بیش از دو امام دیگر جلوه گر شده و بیشتر روایات وی از آن امام می باشد این در حالی است که در اوایل امامت امام رضاعلیهالسلام فردی واقعی برای کوچک شمردن جایگاه بزنطی، وی را صبی خوانده است.
با این وصف می توان گفت او در این دوران در سنین جوانی به سر می برده و در نتیجه در عهد امام کاظم علیهالسلام به دلیل کمی سن هنوز جایگاهی در بین اصحاب امامان نداشته است.
از سوی دیگر وی در عهد امام رضا علیهالسلام موقعیت بسیار والایی در بین اصحاب آن حضرت یافت اما سخنی از این جایگاه در عهد جواد نه در میان نیست.
در منابع رجالی و فهرست نگاری متقدم ،شیعی نجاشی و شیخ طوسی در رجال اشاره کرده اند که بزنطی از اصحاب امام جوادعلیهالسلام بوده است، اما شیخ طوسی در فهرست وی را بدون ذکر دیگری از اصحاب نزدیک امام رضا علیهالسلام ذکر کرده است.
همچنین برقی در طبقات وی را از اصحاب امام کاظم علیهالسلام و امام رضا علیهالسلام ذکر کرده است.
برای دریافت متن کامل مقاله اینجا کلیک کنید
وضعیت اهل بیت علیهم السلام و شیعیان در زمان امام جواد علیه السلام
کاربست «روش تحلیل» در دفاع شیخ صدوق از «حدیث ولایت و حدیث منزلت»
ثبت دیدگاه