دوشنبه, ۲۳ تیر , ۱۴۰۴ Monday, 14 July , 2025 ساعت ×
 دومین گام در مسیر تحول دانشی تاریخ امامت
۲۳ تیر ۱۴۰۴ - ۱۳:۴۳
شناسه : 13967
0
جلسه هم‌اندیشی گروه مطالعات تاریخ امامت؛ گروه مطالعات تاریخ امامت در پژوهشکده امامت، دومین جلسه هم‌اندیشی خود را با حضور ریاست محترم بنیاد بین‌المللی امامت، حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر سبحانی و جمعی از اندیشمندان و اعضای شورای علمی برگزار کرد.
منبع : بنیاد بین المللی امامت
پ
پ

 دومین گام در مسیر تحول دانشی تاریخ امامت

 سیاست‌گذاری علمی برای طراحی آینده مطالعات تاریخ نهاد امامت

گروه مطالعات تاریخ امامت در پژوهشکده امامت، دومین جلسه هم‌اندیشی خود را با حضور ریاست محترم بنیاد بین‌المللی امامت، حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر سبحانی و جمعی از اندیشمندان و اعضای شورای علمی برگزار کرد. این جلسه در راستای سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی علمی بلندمدت در حوزه مطالعات تاریخ نهاد امامت برگزار شد.

 تبیین اهداف دانشی و انتظارات از تاریخ نهاد امامت

در ابتدای جلسه، حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر کرمانی با تأکید بر لزوم «امکان‌سنجی تاریخ نهاد امامت به‌عنوان یک دانش»، به ضرورت پیشینه‌شناسی و شناسایی مطالعات مرتبط پرداختند. ایشان آسیب‌شناسی رویکردهای مطالعاتی موجود و نیاز به تعریف دقیق انتظارات از این حوزه را یکی از گام‌های بنیادین تحول در این عرصه دانستند.

 نقد خوانش‌های تاریخی رایج و ضرورت رویکرد بین‌رشته‌ای

حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر عرفان در بخش دیگری از نشست، با تأکید بر لزوم عبور از گزینش‌های سلیقه‌ای در مطالعات تاریخی، هشدار دادند که تکیه صرف بر منابع تاریخی اهل سنت، منجر به درک ناقص از کنشگری امامان شده است. ایشان راه حل را در استفاده از مطالعات بین‌رشته‌ای و ترسیم ابعاد کاربردی ساحت‌های امامت معرفی کردند.

 نقش علوم پایه در فهم تاریخ امامت

دکتر میرمحمدی نیز با اشاره به اهمیت بهره‌گیری از علوم پایه، از جمله «مطالعات قرآن و سنت، خداشناسی، انسان‌شناسی و جامعه‌شناسی»، بر نیاز به طراحی نقشه دانشی چندلایه تأکید کردند. ایشان معتقد بودند گسترش عرضی و طولی تاریخ نهاد امامت، منوط به تعامل این حوزه با دانش‌های مکمل است.

 استفاده از ظرفیت پژوهشگران جوان

در ادامه جلسه، حجت‌الاسلام و المسلمین فراهانی پیشنهاد کردند که از نیروهای جوان تربیت‌یافته در هسته‌های پژوهشی بنیاد، به‌ویژه در زمینه «برائت»، در کنار اساتید برای پیشبرد این برنامه علمی مشارکت داده شود.

 جمع‌بندی راهبردی و ترسیم افق آینده

در پایان جلسه، حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر سبحانی ضمن جمع‌بندی مباحث، تأکید کردند که «این مباحث باید به عنوان مسائل تأسیسی دانسته شوند» که می‌توانند آینده تاریخ نهاد امامت را به‌عنوان یک رشته علمی نوپدید شکل دهند. ایشان بر لزوم ارائه تفصیلی دیدگاه‌ها و تدوین طرح اولیه برنامه بلندمدت در جلسه آتی شورای علمی تأکید کردند.

 این جلسه، گامی مهم در مسیر نهادینه‌سازی تاریخ امامت به‌عنوان یک رشته علمی مستقل و نوآورانه بود؛ حوزه‌ای که با نگاه ساختاری و رویکردی نو، می‌تواند افق‌های تازه‌ای در مطالعات دینی و تمدنی بگشاید.

 

 

کارگاه روش پژوهش تاریخ برگزار شد

حجت الاسلام والمسلمین سبحانی: «نظام آموزشی امامت از مرزهای ایران فراتر رفته است»

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.