بسم الله الرحمن الرحیم
الحمد لله رب العالمین
و صلی الله علی سیدنا محمد و آله الطاهرین، سیما بقیه الله فی الأرضین عجل الله تعالی فرجه الشریف
مروری بر مطالب پیشین
بحث در باب آداب خدمتگزاری بود. گفتیم از مجموعهی آیات و روایات استفاده میکنیم که در سرلوحهی اصل خدمتگزاری نصرت و حمایت از اهل بیت است. گفتیم مفهوم نصرت در قرآن کریم و همین طور در روایات در جایی به کار رفته است که محل نزاع و درگیری است، جایی که مخاطره و مقابله وجود دارد. این را از آیات مختلف استفاده میکنیم که هر جا بحث نصرت است نصرت در پیکار و نصرت در یک نقطهی جدال و حساسیت و خطر است. این را هم اضافه کردیم که در قرآن کریم هر جا بحث نصرت شده است نصرت ولی خدا است. نصرت به صورت کلی نصرت دین بیمعنا است. نصرت دین یعنی نصرت در رکاب ولی خدا در جهت الهی، که از تعبیر قرآن کریم، از کلمات حضرت عیسی بن مریم هم استفاده شد و سایر آیات و روایاتی که نصرت را همیشه بر محور ولی خدا مطرح میکند.
مؤلفههای نصرت
سؤال در این بود که نصرت چگونه تحقق پیدا میکند؟ و مؤلفههای نصرت در چیست؟ موارد ذیل را می توان از مؤلفه های نصرت در نظر گرفت:
- جهاد
اولین نکتهای که ما میتوانیم از آیات و روایات استفاده کنیم همچنین در ادعیه و زیارات بر آن تأکید میشود، این است که رکن اساسی نصرت جهاد و مجاهده است. کسی که میخواهد نصرت کند باید خودش را برای این اصل آماده کند. اهل جهاد و درگیری برای ولی خدا باشد تا ما بتوانیم او را به عنوان ناصر امام و امامت معرفی کنیم. از آیات مختلف ما این را استفاده میکنیم و در رأس آنها آیهی شریفهی « إن تنصر الله ینصرکم و یثبت أقدامکم »، عزیزان میدانند که این آیه ناظر به آیهی دیگری است که قبل از این آیه آمده است. خداوند میفرماید: «هل أدلکم علی تجاره تنجیکم من عذاب ألیم تؤمنون بالله و رسوله و تجاهدون فی سبیل الله بأموالکم و أنفسکم»؛ اصلاً نصرت در ظرف مجاهدهی مؤمنان تعریف شده است، پس نصرت در جایی است که نیازمند به جهاد و پیکار است.
لغتشناسان و مفسران در باب جهاد بحثهای مختلفی دارند و فرمودهاند که جهاد از جهد و کوشش میآید.
تفاوت بین جهاد و جهد
سه تفاوت میان جهاد و جهد هست:
- جهاد یعنی جهد توأم با مبالغه، یعنی کوشش در حد توان و وسع، جهاد در جایی است که انسان تمام وسعش را در مسیر کوشش بگذارد، نه یک کوشش عادی، الآن ما هم داریم تلاش میکنیم، این جهاد نیست.
- جهاد آنجایی است که در آن هدف وجود دارد، در جهد و کوشش هدف نیست، ما هم داریم تلاش میکنیم و زحمت میکشیم، اما گفتند جهاد حتماً باید دارای هدف باشد، تا ما مقصد مشخصی نداشته باشیم وصف عنوانی جهاد صادق نیست.
- معنای جهاد از نظر قلمروی معنایی اعم از جهد است، چون جهد و کوشش به یک سری کارهای خاص گفته میشود، اما جهاد به هر نوع کوششی، در هر لایهای و در هر موضوعی جهاد اطلاق شده است. در خود آیات شریفه هم داریم، در آن وصیت بلند امیر مؤمنان صلوات الله علیه این تعبیر را داریم که الله الله فی الجهاد باموالکم و انفسکم و السنتکم فی سبیل الله. در روایات دارد که جهاد با زبان، جهاد با دست، جهاد با مال، جهاد با قلب؛ گاهی هیچ کاری از شما برنمیآید اما در قلبتان جبههبندی میکنید، حق و باطلش مشخص است، جبههی حق و باطل در قلبتان قاطی نمیشود و معلوم است که چه کسی درست میگوید و چه کسی نادرست میگوید. بر محور ولی خدا موضع ما مشخص است، این یعنی جهاد، یعنی انسان در درون خودش با شبهات، وسوسهها و تحریکات در مقابل جبههی ولایت بایستد. یعنی کوشش در درون قلب برای بودن در جبههی امام و حق. این هم یک نوع جهاد است. در نتیجه جهاد یک معنای خیلی وسیعی دارد.
اطاعت از ولی خدا، جهاد در راه خدا
یک نکتهی مهم در قرآن کریم این است که در ذیل آیهی «اولوا الامر»، «یا ایها الذین آمنوا أطیعوا الله و أطیعوا الرسول و اولی الامر منکم» اگر دوستان مشاهده بفرمایند تمامش آیات جهاد است. یعنی بزرگترین بستهی آیات مربوط به جهاد در ذیل آیهی «اولوا الامر» است. یعنی آیهی ۵۱ سورهی نساء که آیهی اولوا الامر است تا آیهی ۱۰۵، یعنی ۵۰ آیه همه آیات جهاد است. قرآن کریم میفرماید نقطهی برجسته و اساسی اطاعت از اولی الامر این است که کسی با ولی خدا پای کار بیاید. هم بزرگترین بستهی آیات جهاد در ذیل آیهی اولوا الامر و ناظر به اولوا الامر است، چون دائم در آیات دوباره برمیگردد به ولی امر و رسول و متابعت و ایستادگی اشاره میکند، و هم مهمترین آیات جهاد در ذیل این آیه است. حالا بحثهای مختلفی دارد که چون وقت کم است بنده به بعضی از این نکات اشاره میکنم. یکی از آن آیات شریفی که آمده است این آیه است که «ما لکم لا تقاتلون فی سبیل الله و المستضعفین من الرجال و النساء و الولدان الذین یقولون ربنا أخرجنا من هذه القریه الظالم اهلها و اجعل لنا من لدنک ولیا و اجعل لنا من لدنک نصیرا»؛ میدانید یکی از آیات مشکلهای است، برای اصحاب ائمه هم این سؤال بود که مستضعفین چه کسانی هستند؟ «المستضعفین من الرجال و النساء و الولدان الذین یقولون ربنا أخرجنا من هذه القریه الظالم»؛ راوی از امام باقر یا امام صادق علیه السلام میپرسد که مستضعفین چه کسانی هستند که خداوند در کنار خودش آنها را به عنوان مقاتل در راه آنها قرار داده است. حضرت فرمودند «نحن أولئک»؛ مستضعفین ما هستیم، ما هستیم رجال و نساء و ولدانی که … . میگوییم خدایا ما را از دست این جامعهای که مسیرش مسیر ظلم به ولایت است نجات بده. در یک روایت دیگری دارد که اینها چه کسانی هستند؟ حضرت میفرمایند اینها اهل ولایت ما هستند. یعنی مسألهی جهاد در راه اهل بیت، برای احقاق حقوق آنها، «قریه الظالم اهلها»، جامعه، تمدن و فرهنگی، و روش منشی که خطش خط ظلم به خط حق است، خط طاغوت است. انسانی که در مسیر نصرت قرار میگیرد یک کار اساسیش این است.
تحقق جهاد
حالا سؤال اساسی این است که جهاد چگونه تحقق پیدا میکند؟
همیشه جهاد هست، چون همیشه حق و باطل هست، همیشه محور حق برگزیدهی خدا است، ولی خدا است، امام است، پیشوا است، بقیه هم قرار است به دنبال او اطاعت کنند و در این صف پیکار بایستند. یکی از وظایف جهادگری در روایات ما و در سیرهی اصحاب و در زیارات به ما یاد دادند اعلام آمادگی است. کسی که جهاد میکند، یعنی مبالغه در کوشش، مبالغه در سرمایهگذاری، یعنی با تمام وجود پای کار ایستادهاست، هر چه دارد، در این راه بگذارد.
این جهاد چگونه تحقق پیدا میکند؟ نقطهی اولش اعلام آمادگی است، همیشه سر صف بودن، همیشه اعلام حضور کردن. با همهی امکانات در این مسیر ایستادهایم. شما در زیارات ببینید، یکی از مضامین زیارات «بأبی أنت و أمی!» است، یعنی پدر و مادرم فدایت. این مثال کنایه است، یعنی بزرگترین سرمایهی انسان از دیدگاه قرآن پدر و مادر هستند به عبارتی از خود فرد و خانواده آن مهمتر پدر و مادر اوست. چون پدر و مادر حتی اگر کافر هم باشند ( اف ) گفتن به آنها جایز نمیباشد. شما دائم در زیارات خطاب به ائمه علیهم الصلاه و السلام اعلام میکنید «بأبی أنت و أمی!»؛ اصلاً همهی سرمایهی من و بالاترین سرمایهی وجودی من فدای شما! یعنی ایستادم و آماده هستم.
زیارت جامعه چهار بخش دارد؛
- یک بخش از آن عرض معرفت است، شروع میکنیم از اول، مقامات ائمه را میشماریم.
- یک فراز مهم از زیارت جامعه بعد از این که اقرار به مقامات امام نمودیم بیان می داریم که در چه ساحتی ایستادیم و سپس شروع به عرض ارادت میکنیم. و بیان می داریم در چه مکان با شرافتی هستیم، میخواهیم چه کار کنیم. در اول هر فراز در زیارت جامعه، قبل از این که اعلام آمادگی کنیم بیان میداریم «بأبی أنت و أمی!» و هر چه هم در زیارت جلوتر میرویم این عبارت بیشتر خواهد شد. «بأبی أنت و أمی و أهلی و نفسی و مالی و اسرتی!»؛ مالم، خانوادهام، جانم، هر چه دارم به فدای شما اهل بیت باد. این را میگوییم بعد میگوییم من شهادت میدهم، کسی که به شما کفر ورزید کفر میورزم، آماده هستم تا در رکاب کسی که بخواهد خون بهای شما را بگیرد بجنگم، هر چه میگویم و اعلام آمادگی میکنم اولش «بأبی أنت و أمی!» است، یعنی اول میگویم آقا ایستادم! در خط جهاد هستم! قرار است هر چه دارم در این راه تحویل بدهم!
با این اندیشه است که مسألهی نصرت اتفاق میافتد. من از اینجا چون وقت کم و تمام است عرض میکنم. حالا در پرتو اصل جهاد به این معنا، جهاد یعنی مایه گذاشتن از همه چیز، در این راه همهی هستی خویش را فدا نمودن، و اعلام آمادگی کردن در صف اول برای این امر به طور دائم ایستادگی کردن، حالا معنای نصرت قدری خودش را نشان میدهد. عرض کردیم اولین نقطه و مؤلفهی نصرت آمادگی برای جهاد و ایستادن در تقابل است. هر جا خط امام و حق است من هم هستم و بر اساس آن حاضر هستم همه چیز را فدا کنم. از اینجا ما ارزش آن نصرت را میفهمیم. «اللهم انصر من نصره»، چون گاهی اوقات میگوییم ما نصرت میکنیم خب ما هم داریم درس میخوانیم یا داریم درس میدهیم، دعوت برای تبلیغ کردند و داریم تبلیغ میکنیم، برداشت من این است که اینها ممکن است در مقدمهی نصرت باشد اما اینها نصرت نیست. حالا شاید در جلسات بعدی دو تا نکته عرض کنم، عرض کردم جهاد هدف دارد، تمام عنصر جهاد این است که برنامهریزی برای تحقق هدف باشد. آن هدف چیست؟ در دعای ندبه این هدف روشن است. در آنجا میخوانیم: «بأبی أنت و أمی و نفسی لک الوقاء و الحمی»؛ پدرم، مادرم، جانم فدای شما باد، «لک الوقاء و الحمی»؛ هدف وقایت از امامت است، نگهداری است، سپر شدن برای امامت است، من جایگاه امامت، خط امامت، شعار امامت، عَلَم امات را باید وقایه کنم و نگه دارم. تمام جان خودم و امکانم در خط حمایت از شما است: «لک الوقاء و الحمی». اگر این هدف تحقق پیدا کند فعل و حرکت ما حرکت توأم با نصرت است. اگر در خط یاری و نصرت باشیم، آبرو بگذاریم، عمر بگذاریم، خانواده بگذاریم، پای حضور امامت و ولایت باشد که آقا همه چیز فدای شما! این میشود معنای مجاهده و آمادگی و نصرت. إن شاء الله خداوند متعال ما را یکی از یاران و یاوران ولایت امیرمؤمنان و آقا امام عصر قرار دهد، به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
برای دریافت صوت کامل اینجا کلیلک کنید
ثبت دیدگاه